Projekt

DET KROKIGA OCH DET RAKA -en film om arkitekten Carl Nyrén

Genom filmen kommer arkivmaterialet att klippas samman med nyinspelat material från Carls olika byggnader. Då byggnaderna går att koppla till Carl liv kommer vi söka dessa paralleller. Exempelvis berättar Carl om hur blyg han var i grundskolan och senare i livet ritade han Baldersskolan i Danderyd, som med sin runda form skulle få barnen att känna sig trygga eftersom skolan inte hade några mörka hörn. Genom de arkiverade intervjuerna får Carl stort utrymme att själv berätta om sina hus.


Projektdetaljer

Tilldelat anslag
307285 kr
Projektansvarig
William Johansson
Samarbetspartners
SVT
Period
31 August 2019 – 31 December 2020

Trots att Carl Nyrén är en av Sveriges mest hyllade arkitekter så är han okänd för många. För filmaren Sven Blume var han en älskad morfar. Carl pratade ofta och gärna om arkitektur. Huset han och mormor Marianne bodde i var ett k-märkt, egenritat mästerverk. Hans roll som arkitekt var svårt att greppa som barnbarn, först många år senare börjar Sven intressera sig för arkitektur. Nu finns inte morfar Calle kvar i livet, men hans byggnader står kvar och öppnar sig för barnbarnets nyfikenhet.

Längd: 58/90 min Regissör: Sven Blume Fotograf: Annika Busch och Per Kristiansen Producent: William Johansson, Laika Film & Television.